Tabivere põhikool

Pikim puidust galerii Eestis
  • Aasta
    2020
  • Asukoht
    Tabivere, Tartumaa
  • Klient
    Tartu Vallavalitsus
  • Ehitaja
    Tartu Ehitus AS
  • Skaala
    3800 m2
  • Tüüp
    Ühiskondlik
  • Staatus
    Ehitatud
  • Meeskond
    Ott Alver, Alvin Järving, Mari Rass, Sander Paling, Katrin Vilberg, Lisett Laurimäe
  • Koostöö

    Sisearhitektuur - T43 Sisearhitektid
    Maastikuarhitektuur - Kino Maastikuarhitektid OÜ
    Projektijuhtimine - Projekt O2 OÜ
    Tuleohutus - Tuletark OÜ

  • Fotod
    Terje Ugandi
  • Video
    Johannes Arro

Uus koolihoone ehitub ajaloolisele keskse galerii või lööviga ruumitüpoloogiale. Galerii on maja selgroog, mis seob omavahel kokku olemasolevad hooned, projekteeritavad kooli üldpinnad, klassid ning eri korrused. Basilikaalne, ülevalt avatud ruum on elegantne kooli süda, mis annab interjöörile meeldejääva identiteedi.

Valge tellisega kaetud puhas hoonemaht eristub teadlikult maastikust ning olemasolevast spordihoonest, mille lõunaküljele uus hoone paigutub.  

Pikk, lineaarne hoonemaht lõikub kõrguslikult varieeruva maastikuga. Krundi madalamas osas murdub maht seesmiselt poolkorrusteks, tagades korrustevahelise visuaalse sideme.

Hoone sissepääsud on paigutatud keskteljele, avades sisenejale koheselt hoone omapärase sisemaailma.

-1 korruse plaan
1 korruse plaan
2 korruse plaan

Galerii kõrgust ning avatust aitavad rõhutada alt ülesse suunatud valgustid, muutes hoone basikaalse vormi veelgi sakraalsemaks.

Lõige A-A

Galerii põrand on lahendatud punase terrazzo pinnana. Majesteetlik “punane vaip” kulgeb läbi kogu hoone. Keskse galeriiga külgnevad avatud ruumid on samuti punase viimistlusega muutes kogu avaliku ruumi ühtselt tajutavaks.