Tõrvandi multifunktsionaalse keskuse hoonestus

Avatud arhitektuurikonkurss 1.koht
  • Aasta
    2021
  • Asukoht
    Tõrvandi, Kambja vald, Tartumaa
  • Klient
    Kambja vallavalitsus
  • Skaala
    10441 m2
  • Tüüp
    Ühiskondlik
  • Staatus
    Projekteerimisel
  • Meeskond
    Alvin Järving, Ott Alver, Mari Rass, Lill Volmer

Võistlustöö eesmärk on luua Tõrvandisse tükk kesklinna. Võistlustöö pakub keskusele parima asukoha, kuhu koonduvad olulised liikumisteed ja kus kohtuvad erinevad huvigrupid. Väikeses kohas peab linnaruumi tekkimiseks kavandama ühe suure hoone asemel erinevad üksteisega suhtlevad väiksemad hooned.

 

Keskus luuakse väljakuga, kuhu koonduvad kõikide hoonete peasissepääsud. Väljak on äärtest osaliselt piiratud ja kaetud. See piiritleb keskuseruumi ja loob ilma hoonestuseta ruumile selge tunde keskusest. Väljaku kaetud katusealused ja sissepääse sisaldavad madalad mahud on üksteisele võimalikult lähedal, võimaldamaks erinevate hoonete vahelist mugavat ühendust. Kõrgemad mahud on viidud  väljakust ja peasissepääsudest eemale.

Asendiplaan

Hoonestus on paigutatud krundile selliselt, et kõik hooned saavad funktsioneerida ka iseseisvalt ja neile on tagatud linnaruumis õige asukoht. Spordihoone paikneb otsepääsuga Tõrvandi spordisüdamikku. Koolihoonele on tagatud avar omaette koolihoov. Kogukonnahoone paikneb kõige linnalisema koha peal autotee kõrval, kõige lähemal linnaelanikule, poele, raamatukogule.

Skeemid

Võistlustöö on üles ehitatud ruudu geomeetriale. Linnaruumi kandilisus on lähedal paiknevale hoonestusele ja linnaruumilisele paiknemisele tuttav element ja seega on uus hoonestus Tõrvandiga hästi kokku sulanduv lisandus.

1. korruse plaan
2. korruse plaan
Lõige A- A
Lõige B- B
Vaade lõunast
Vaade põhjast