Pelgulinna Riigigümnaasium

Avalik arhitektuurivõistlus - 1. koht
  • Aasta
    2020—2021
  • Asukoht
    Tallinn, Harjumaa
  • Klient
    Haridus- ja Teadusministeerium
  • Skaala
    8300 m2
  • Tüüp
    Ühiskondlik
  • Staatus
    Projekteerimisel
  • Meeskond
    Ott Alver, Alvin Järving, Mari Rass, Jõnn Sooniste, Katrin Vilberg, Lisett Laurimäe, Karoliine Kuus
  • Koostöö

    Sisearhitektuur - Pink
    Maastikuarhitektuur - Kino Maastikuarhitektid
    Projektijuhtimine - Hoco
    Ehituskonstruktsioonid - Arro & Agasild inseneribüroo
    VKKVJ - Projektide agentuur
    Elekter - ITK Inseneribüroo
    Tuleohutus - Tulipunane
    Akustika - Akustikainsener
    Tulekustutussüsteem - Firetek
    BIM koordinaator - BIMest

Uus gümnaasiumihoone koosneb selgetest ja minimalistlikest mahtudest, mille kõrgus langeb linna poolt parkmetsa poole, sulatades hooned seeläbi maastikku. Hoonet ümbritseb varieeruv ja sopistatud tegevusmaastik. Linnapoolne väliala on tihedama programmiga, hajudes sujuvalt parkmetsaks. Suur osa olemasolevast puistust säilitatakse, tekitades seeläbi visuaalse puhvri ümbritsevate kortermajadega.

Liimpuidust ruumiline võrestik hoone fassaadil tagab hoone klaaspidade vajaliku varjestuse, luues samas hoonele linnupesa kujundi.

Keskkonnaalase suunitlusega gümnaasiumi välialale kerkib näituste ala, kus õpilased saavad igal aastal rajada eriilmelise väliala kujunduse. Väliala on osa linna avalikust ruumist ning seeläbi alati kõigile avatud.

Ristkihtpuidust hoone kandekonstruktsioon ning siseruumi ette nähtud täissuuruses puud aitavad rõhutada kooli õppesuunda ning loovad omanäolise õpikeskkonna.

1. korrus
2. korrus
3. korrus

Koolihoone avalikud ruumid on paigutatud hoone välisperimeetrisse, ida- ja lõunaküljele – selliselt saavad ruumid alati hea päikesevalguse.

Hoone mahu vertikaalne liigendus aitab pehmendada linna ja loodusliku vahelist piiri.

Hoone viimistlusmaterjalidena kasutatakse heledat, hallika alatooniga puitu, jättes võimalikult naturaalse üldmulje.