Kiideva Suvemaja

Suvemaja kompleks looduskaitsealal
  • Aasta
    2019—2021
  • Asukoht
    Kiideva, Läänemaa
  • Skaala
    350 m2
  • Tüüp
    Elu
  • Staatus
    Projekteerimisel
  • Meeskond
    Alvin Järving, Ott Alver, Mari Rass, Kaire Koidu, Karoliine Kuus

Suvemaja on projekteeritud Kiideva rannakülasse mereäärsele rannaniidule Matsalu looduskaitsealal. Kompleks koosneb uuest eluhoonest, saunaga abihoonest ning varasemalt ehitatud suvilast, mis uute hoonete valmides jääb funktsioneerima külalistemajana. Hooned kompleksis koonduvad taluhoovi ümber. Hoonete arhitektuur lähtub ajaloolise kaluriküla taluhoone arhetüübist. Eluhoone keskseks ruumiliseks elemendiks on tänapäevane nägemus rehe-ahjust, mis struktureerib ruumi ning koondab endasse maja tehnoloogilise südame, sanitaar-ruumid, tuleaseme ning köögi.

Eluhoone keskseks ruumiliseks elemendiks on tänapäevane nägemus rehe-ahjust, mis struktureerib ruumi ning koondab endasse maja tehnoloogilise südame, sanitaarruumid, tuleaseme ning köögi.

Kiideva Suvemaja

Uued hooned on projekteeritud olemasoleva taluhoovi lõuna-lääne küljele ühtse kompleksina. Kompleks koosneb uuest eluhoonest, saunaga abihoonest ning varasemalt ehitatud suvilast, mis uute hoonete valmides jääb funktsioneerima külalistemajana. Hooned on paigutatud krundile selliselt, et tekib hubane taluhoov.

Hoonestus on planeeritud suurte katusealuste terasside / räästastega, mis loovad sise- ja väliruumi vahele meeldivad vihma eest kaitstud varjualused söögitegemiseks, puhkamiseks jne. Väljaulatuvad räästad toimivad elu ja saunahoonete passiivse päikese varjestusena, mis hoiavad kinni suvepäikese, kuid lasevad madalal talvepäiksel hoonesse jõuda. Laiad katused on raamitud massiivse puitkonstruktsiooniga, mis seovad eri mõõdus hooned visuaalseks tervikuks ning annavad taluarhitektuuri sugemetega uushoonetele tänapäevase ilme.